Wil jij ook een vijver aanleggen in de tuin? Dit is niet alleen een moeilijke, maar ook een tijdrovende klus. Gelukkig kun je hiervoor altijd een gespecialiseerd bedrijf inhuren. Zo ben je verzekerd van een mooie vijver dat aan alle regels, maar ook al je wensen voldoet. Hoe laat je een vijver aanleggen en wat komt hier allemaal bij kijken? Dat lees je op deze pagina!
Soorten vijvers
Ja, er bestaan ook verschillende soorten vijvers. Met elk hun eigen specifieke eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan een siervijver in de tuin of aan de visvijver. Of wat denk je van de aanleg van een zwemvijver? Niet alleen de toepassing kan anders zijn, ook de vorm en de afwerking ervan. Zo kan je kiezen tussen een strakke en formele moderne vijver of voor een landelijke en natuurlijke vijver. Kies een stijl die past bij de rest van de tuin en de stijl van de woning.
Het maken van een vijverontwerp
Voordat je een vijver laat aanleggen is het belangrijk om een goed vijverontwerp te hebben. Een goed ontworpen vijver is een echte aanwinst voor de tuin. Wat is een vijverontwerp? Dit is een plattegrond van de tuin met de geïntegreerde vijver. Ook zit er bij een vijverontwerp vaak een dwarsprofiel van de vijver, maar ook een beplantingsplan. Je dient daarnaast met allerlei zaken rekening te houden. Zo is er vaak een renovatie van de tuin nodig, omdat voor het aanleggen van de vijver bestrating moet worden aangepast en eventueel planten worden verzet. Huur een gespecialiseerd tuinbedrijf in voor het maken van een goed ontwerp en een duidelijke planning naar eventuele uitvoering van de werken.
Vijvervormen
De vorm van de vijver zal bepaald worden aan de hand van de stijl van de tuin en de woning. Kies je voor een moderne vijver, dan zal de vorm van de vijver meestal recht zijn. Kies je voor landelijke of natuurlijke vijver, dan zal de vijver wat meer bochten bevatten. Uiteraard dien je voldoende plaats te hebben om alles te kunnen realiseren. Met vormen kan je spelen. Zo kan je één rechte smalle vijver aanleggen of je combineert een smalle tuinvijver met bijvoorbeeld een haaks breed stuk vijver. De mogelijkheden zijn enorm groot. Verschillende vijverpartijen kunnen al dan geen vissen en / of vijverplanten bevatten, of ze kunnen door middel van een kleine waterval verbonden worden met elkaar.
Wanneer laat je de vijver aanleggen?
De beste tijd om een vijver te laten aanleggen is in het voorjaar, in de maanden maart – april. De reden hiervoor is dat de vijver een goed biologisch evenwicht kan opbouwen in het groeiseizoen. Je kunt er ook voor kiezen om de vijver in het najaar aan te leggen, in de maanden september – oktober. De beplanting van de vijver gebeurt dan vaak in het volgend voorjaar. Het voorjaar wordt vaak aangeraden als beste tijd, omdat je vijver dan alle tijd heeft om zich aan te passen. Het najaar is echter ook toegestaan; met als voordeel dat de grondwaterstand in deze tijd van het jaar vaak lager is.
Soorten vijverborders
De borders van een vijver kan je in verschillende manieren laten uitvoeren. Eerst en vooral kan je de waterpartij in een soort gemetste vijverkuip plaatsen. Hierbij ligt het vijverwater hoger dan het omliggend tuinpad of gazon. Uiteraard heb je hier geen extra grondwerken nodig. Of je kan de vijver laten uitgraven en het niveau van het vijverwater ongeveer gelijk laten komen met de rondom liggende border. Tal van soorten vijverborders zijn mogelijk, denk maar aan een natuurlijke grasborder, waarbij de grasmat tegen de boord van de vijver aankomt. Of je kan een vijver laten aanleggen met een border in natuursteen of hout. Wie van een natuurlijke vijver houdt, kan bijvoorbeeld een plantenborder voorzien. De mogelijkheden zijn enorm.
De vijver aanleggen: voorbereiding
Het belangrijkste onderdeel van een vijver aanleggen is de voorbereiding. Het voorbereidende werk bestaat uit een aantal werkzaamheden. Eerst is het belangrijk om samen met de tuinaannemer door te nemen wat de werkzaamheden zijn die moeten worden uitgevoerd. Het kan voorkomen dat een deel van de betegeling in de tuin moet worden weggehaald of dat er elektriciteitskabels verlegd dienen te worden. De eerste fase van voorbereiding is het grondverzet of de grondwerken. Een aannemer zal de vijver uitgraven. De uitgegraven grond & puin moet afgevoerd worden in een container. Laat daarnaast ook de grondwaterstand controleren en laat de vijvervorm uitzetten in de grond. Houd ook rekening met de weersverwachting.
Het controleren van de grondwaterstand is erg belangrijk; er mag geen grondwater in de kuil lopen waar de vijver komt. Dit kun je laten meten of opvragen. Met een speciaal pompsysteem wordt de kuil droog gehouden. Dat het vijverontwerp van groot belang is, ontdek je bij de volgende stap. Aan de hand van de tekening wordt de omtrek van de vijver aangegeven met piketpaaltjes. Zo wordt duidelijk wat de precieze omvang van de vijver is.
Vijver met vijverfolie aanleggen
Na dit voorbereidende werk gaat de aannemer aan de slag met het graven van de vijver. Hierbij wordt goed gelet op wortels en eventuele andere scherpe uitsteeksels. De vijver wordt meestal uitgegraven in plateauvorm. Dit zorgt ervoor dat verschillende soorten waterplanten goed kunnen overleven in de vijver. Na het graven van de vijverkuil wordt de bodembescherming aangebracht. Er wordt een 10 centimeter-laag wit zand aangebracht op horizontale vlakken. Dit vormt de basis voor het vijverfolie. Het is belangrijk dat de folie zo goed mogelijk tegen de bodem en wanden wordt gedrukt. Ook wordt de folie niet te strak neergelegd; bij het vullen van de vijver zullen de wanden en bodem nog verder omlaag gedrukt worden.
Het bedrijf dat je inhuurt voor het vijver aanleggen zal het folie op maat gaan snijden. Hierbij wordt een rand van tenminste 50 centimeter laten zitten, dat later weggewerkt wordt bij de randafwerking. De randafwerking is een van de belangrijkste onderdelen dat zeer secuur moet worden uitgevoerd. De rand moet precies waterpas liggen voor een zo mooi mogelijk resultaat. Na het aanbrengen van de randafwerking is het tijd om de vijver te vullen met water. Dit gebeurt met leidingwater. Laat de hoeveelheid water meten met een watermeter zodat je voortaan weet wat de inhoud van de vijver is. Het water wordt behandelt met bijvoorbeeld GH-Extra; waardoor het geschikt wordt als vijverwater. Dit omdat het meeste leidingwater in België niet geschikt is voor de groei van waterplanten.
Nadat je vijver is gevuld en aangepast met GH-Extra kun je vissen en waterplanten gaan aanschaffen. Welke waterplanten je graag in de vijver wilt hebben, worden allemaal in het vijverontwerp opgenomen. Iedere waterplant heeft een belangrijke functie in het water; zo houden ze onder andere het water helder.
Vijver aanleggen: vergunning nodig?
Heb je een vergunning nodig voor een vijver aanleggen? Dit ligt niet alleen aan de regio waarin je woont, maar ook aan de grootte van de vijver. Wanneer je een vijver van 30m2 of kleiner laat aanleggen, heb je geen vergunning nodig. In Vlaanderen heb je een bouwvergunning nodig bij het laten aanleggen van een grotere vijver zoals een visvijver. Wat de regels zijn in jouw regio, kun je het beste navragen bij de gemeente.
Prijs vijver laten uitgraven
Het uitgraven van een zwemvijver of vijver kost je gemiddeld 20€ / m3.
Vakman nodig? Vraag je gratis offerte aan
Ben je op zoek naar een vakman voor het ontwerp, aanleg en onderhoud van tuinen? Zoek je een tuinman of aannemer? Vraag dan via onze website een vrijblijvende offerte aan. Je komt zo in contact met professionele vakmensen uit je buurt.