Het gazon bemesten/kalken is niet alleen belangrijk voor de kwaliteit van het gras, maar ook voor de groei en het voorkomen van onkruid. In combinatie met andere stappen krijg je hiermee een sterke en volle grasmat in de tuin. Hoe werkt gazonmeststof en wanneer kun je dit het beste doen? Je leest er alles over op deze pagina.
Waarom het gazon bemesten?
Een gazon heeft veel voedingsstoffen nodig om goed te blijven groeien en sterk te blijven. Om het gras zo sterk en mooi mogelijk te houden is het gazon bemesten van groot belang. Wanneer je het gras maait zullen belangrijke voedingsstoffen uit het gras verdwijnen. Het is daarom belangrijk om dit tekort weer aan te vullen: dit doe je met bemesten.
Soorten gazonmeststoffen
Je kunt kiezen voor organische mest, maar ook voor een combinatie van organische gazonmeststoffen en minerale (kunst-)meststoffen. Organische mest zorgt voor een betere groei van het gras en is daarnaast ook goed voor de structuur van de bodem. Een combinatie van organische en minerale (kunst-)meststoffen werkt sneller, maar werkt wel minder lang.
Gazonmeststof merken:
- DCM;
- Substral;
- Greenway;
- Compo;
- Haima;
- Viano;
Wat is het gazon kalken?
Vaak combineer je gazon bemesten met kalken. Kalk wordt snel opgenomen door de bodem en doet daarna direct zijn werk. Nuttige micro-organismen activeren het bodemleven: met een strak, diepgroen gazon als gevolg. Daarnaast zeg je met kalk ook vaarwel tegen mos in de bodem van je gazon. Mos kan zorgen voor minder sterk gras, maar ook voor kale plekken in het gazon. Wanneer je het gazon een goede onderhoudsbeurt geeft is het dan ook zeker aan te raden om je gazon te bemesten/kalken.
Het belang van deze stappen
Het gazon bemesten/kalken heeft een aantal belangrijke voordelen. Wanneer je dit ieder seizoen doet (met uitzondering van de winter), ervaar je veel positieve verandering in je gazon. Zo is het gras beter beschermt tegen ziektes. Daarnaast zal het gras minder snel verkleuren bij langdurig droog weer. Ook is er door het gazon bemesten/kalken een stuk minder kans op de vorming van mos. Tot slot herstelt het gras sneller na een periode van kou, vorst en zelfs sneeuw. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte elementen bij de bemesting en hun werking:
Element: | Werking: |
Stikstof (N) | Groener gras, verbetering en betere ontwikkeling van het gras. |
Fosfor (P) | Ontwikkeling van de wortel en snellere groei |
Kalium (K) | Maakt gras immuun tegen kou, droogte en ziekten; |
Magnesium (M) | Versterking van de pigmenten in het gras. |
Wanneer kun je het gazon bemesten/kalken?
Wanneer je zo veel mogelijk wilt profiteren van een sterk gazon is het belangrijk om zo’n drie keer per jaar te bemesten/kalken. Dit doe je in het voorjaar, de zomer en het najaar. De winter is een rustperiode waarbij je het gazon met rust laat. In maart/april bemest je het gazon voor de eerste keer. In juni/juli bemest je het gazon voor de tweede keer. Gebruik hierbij een organische meststof met zacht werkende meststoffen. Deze stoffen stimuleren constante groei van het gras. Op deze manier geniet je van mooi groen gras tijdens de zomermaanden.
In het najaar ga je voor de laatste keer het gazon bemesten/kalken. Er is speciale meststof beschikbaar die je voor het najaar kunt gebruiken. Het gras wordt op deze manier beter beschermd tegen de kou van de winter.
De stappen voor en na gazon bemesten/kalken
Het gazon bemesten en bekalken is een onderdeel van het onderhoud dat je gazon nodig heeft. Voordat je het gazon gaat bemesten zijn er nog twee belangrijke stappen: het gazon verticuteren en het gazon inzaaien. Bij het gazon verticuteren haal je de wortels van mos en ander onkruid weg, zodat het gras weer genoeg licht en voedingsstoffen krijgt om te kunnen groeien. Dit is een cruciale stap, vooral wanneer je veel te maken hebt met de vorming van mos in het gazon. Daarna zaai je de kale plekken op het gazon weer in. Dit doe je met hetzelfde graszaad als waarmee het gazon is aangelegd.
Nadat je het gazon hebt bemest en bekalkt, volgt er nog een laatste stap: het gazon maaien. Dit is van groot belang voor de groei van het gras. Wanneer het gras te hoog wordt krijgen de nieuwe grassprieten niet genoeg licht. Het gras regelmatig maaien zorgt voor een strak en vol gazon. Wanneer je het gras regelmatig maait zul je snel resultaat zien en houden. Dit betekent dat je het hele jaar door kunt genieten van een prachtig gazon.
Hoeveel meststof dien je te gebruiken?
De hoeveelheid meststof die je mag gebruiken, hangt af van de samenstelling van het pak. Lees aandachtig het gebruiksadvies en de dosering die je mag gebruiken op de verpakking van de gazonmeststof.
Over het algemeen mag je 4 à 5 kg per 100 m2 in het voorjaar, daarna enkele malen herhalen met 2 à 3 kg. Nogmaals, deze dosering hangt af van merk tot merk.
Hoe de meststof aanbrengen?
Gazonmeststof wordt manueel of via een strooiwagen aangebracht. Een strooiwagen verdeelt het gazonmest op gelijkmatige wijze. Hoe groter de strooiwagen, hoe groter de strooibreedte. De strooiwagen kan ook gebruikt worden voor het inzaaien van graszaad of voor het strooien van herbiciden in granulaatvorm. Grote tuinen worden bemest met een strooiwagen als aanhanger.
Hulp van experts voor je gazon
Je kunt zelf aan de slag gaan met het gazon, maar het is ook een aanrader om te kiezen voor een gespecialiseerd tuinbedrijf. Zij kunnen je niet alleen adviseren, maar weten ook als geen ander de juiste aanpak voor jouw gazon. Zo berekenen ze snel hoeveel kalk jouw gazon nodig heeft, en gebruiken ze de beste mest. Daarnaast heeft een gespecialiseerd bedrijf ook de juiste gereedschappen voor de klus.
Prijs gazon laten bemesten
Je dient op een kost te rekenen van ongeveer €30 – € 40/u ( excl. kost meststoffen ) indien je het gazon laat bemesten of bekalken door een tuinman. De prijs is ook afhankelijk van de grootte van het gazon en de soort meststof. Gazons kunnen zowel manueel als machinaal bemest worden.
Vakman nodig? Vraag je gratis offerte aan
Ben je op zoek naar een vakman voor het ontwerp, aanleg en onderhoud van tuinen? Zoek je een tuinman of aannemer? Vraag dan via onze website een vrijblijvende offerte aan. Je komt zo in contact met professionele vakmensen uit je buurt.