Een huis met tuin, een appartement of een kantoor met gemeenschappelijke tuin staat hoog op het wensenlijstje van veel mensen, maar daarbij vergeten ze meestal dat een tuin periodiek onderhoud vergt. Pas als het te laat is en de tuin is verworden tot een grote wildernis gaan ze er aandacht aan besteden. Dan is het te laat. Want het opknappen van een verwaarloosde tuin is een enorme klus, waar je behoorlijk veel vakmanschap voor nodig hebt. Je hoeft het echter niet zo ver te laten komen. De meeste hoveniersbedrijven willen het periodiek onderhoud van je tuin graag op basis van een onderhoudscontract voor je uitvoeren.
Ook voor openbare instellingen en gemeentediensten kan een privé-hoveniersbedrijf inspringen. Deze onderhoudt openbare stadsparken, sportvelden, speelvelden, recreatieparken, begraafplaatsen, openbare borders, voetpaden, onderhoud van bermen…
Flexibel onderhoudscontract voor tuinonderhoud
Elke tuin is anders en lang niet elke tuineigenaar heeft zin om altijd maar in zijn tuin aan het werk te zijn. Iemand die een grote tuin heeft kan ervoor kiezen om de zware klussen, zoals het snoeien van bomen en scheren van hagen, door een hovenier te laten uitvoeren. Maar ook als je een kleine tuin hebt kan een hovenier van grote betekenis zijn. Hij kan de tuin bijvoorbeeld periodiek zomerklaar of winterklaar maken. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of er is wel een oplossing. Om niet tegen onverwachte kosten aan te lopen kun je het periodiek onderhoud aan je tuin onderbrengen in een flexibel onderhoudscontract voor een vast bedrag.
Ontzorgen met een onderhoudscontract voor het periodiek onderhoud
Hoveniers willen graag werken op basis van een onderhoudscontract. Dan zijn ze lang van tevoren verzekerd van een vaste hoeveelheid werk. Dat ze regelmatig bij hun klanten langs komen levert soms ook nieuwe opdrachten op, bijvoorbeeld als zo’n klant een deel van de tuin opnieuw wil laten vormgeven. Onderhoudscontracten voor periodiek onderhoud kunnen allerlei vormen hebben.
Opgelet ! U kunt geen dienstencheques inschakelen voor kleine tuinwerken, tuinklussen en tuinonderhoud.
Er bestaan ook onderhoudscontracten voor het volledige onderhoud van de tuin. De eigenaar van de tuin kan daarbij de initiatiefnemer zijn en de hovenier inschakelen op het moment waarop hij dat nodig vindt. Gebruikelijker is het dat de hovenier het initiatief neemt om werkzaamheden uit te voeren. Dat is voor hem gemakkelijker, want op die manier kan hij gelijksoortige werkzaamheden voor verschillende tuineigenaren bundelen. Er zijn ook tuineigenaren die alleen de grote beurt aan het begin en het einde van het seizoen door een hovenier willen laten uitvoeren. Je ziet dat elk soort periodiek onderhoud kan worden opgenomen in een onderhoudscontract.
Werkzaamheden voor tuinonderhoud in een onderhoudscontract
Hoveniers kunnen allerlei werkzaamheden opnemen in een onderhoudscontract voor de tuin. Een greep uit de beschikbare werkzaamheden: snoeien, grasmaaien, onkruid wieden, kanten afsteken, bemesten en kalken, verticuteren, de tuin beregenen, plantverzorging, tuinafval afvoeren, de tuin winter- en zomerklaar maken, bladeren opruimen, terrassen, houten terrassen en opritten & tuinpaden schoonmaken, etc.
Ook incidentele werkzaamheden kunnen deel uitmaken van een onderhoudscontract, zoals het afzagen van takken en het opruimen van rommel na een grote herfststorm. Uiteraard worden de prijzen afgestemd op de grootte en de soorten beplanting in de tuin. Daarbij geldt als belangrijkste criterium de hoeveelheid tijd die met de werkzaamheden is gemoeid.
Dat is logisch, want het maaien van het gras in een kleine tuin gaat veel sneller dan het gazon maaien bij een klein landgoed. Ook bij het onderhoud van de beplanting gelden geen standaardtarieven. Bij iemand die zijn tuin net heeft ingericht met nieuwe planten zal minder tijd nodig zijn voor onderhoud dan bij een tuineigenaar van een oude tuin. Dat komt doordat het snoeien van oude bomen en planten ingewikkelder is en meer vakkennis vraagt dat jongere planten. Om misverstanden te voorkomen moet je met je hovenier duidelijke afspraken maken over de inhoud van de overeengekomen werkzaamheden.
Een onderhoudscontract voor tuinonderhoud is maatwerk
Een onderhoudscontract dat je afsluit voor het periodiek onderhoud van jouw tuin is altijd maatwerk. Wat er wordt afgesproken is afhankelijk van vele factoren. Ten eerste de grootte van je tuin en de aanwezige beplanting. Een andere factor is de capaciteit die je zelf hebt om werkzaamheden in je tuin te doen. Als je vanwege lichamelijke omstandigheden bij tijd en wijle beperkt bent in je mogelijkheden kun je vragen of de hovenier de aanvullende werkzaamheden wil doen. Dan heb je dus een flexibel onderhoudscontract.
Als je structureel geen tijd hebt voor de tuin kun je afspreken dat de hovenier elke maand een keer langskomt om het nodige onderhoudswerk te doen. En als je wel tijd hebt voor de gebruikelijke klusjes zoals gras maaien, de tuin water geven en de tuin onkruidvrij houden ligt het voor de hand dat je de hovenier alleen inschakelt voor de grote klussen, zoals het schoonmaken van de terrassen en het zware snoeiwerk. Door dit met je hovenier te bespreken komt er altijd wel een tevredenstellende oplossing voor je uit.
Wat staat het best in de overeenkomst?
- kosten hovenier per uur
- hoeveel keer worden de werken uitgevoerd per jaar
- facturatie voorwaarden / betaaltermijn
- wat zal onderhouden / uitgevoerd worden
- zijn de verwerking en de afvoer van tuinafval inbegrepen
- worden er verplaatsingskosten aangerekend
- hoe wordt de toegang tot de tuin geregeld
- wat bij verlet / overmacht
- plaatsbeschrijving
- naam opdrachtgever / hovenier
- hoe overeenkomst ontbinden
- zijn meststoffen, zaden, extra grond, ph-metingen… inbegrepen
- verzekering bekijken
- …
Vakman nodig? Vraag je gratis offerte aan
Ben je op zoek naar een vakman voor het ontwerp, aanleg en onderhoud van tuinen? Zoek je een tuinman of aannemer? Vraag dan via onze website een vrijblijvende offerte aan. Je komt zo in contact met professionele vakmensen uit je buurt.